Un oraș aglomerat este și un oraș al nenumăratelor oportunități și avantaje, pe toate planurile. Însă, de cele mai multe ori, reversul medaliei nu întârzie să apară și îi „atinge” pe toți locuitorii săi: timp pierdut, multă energie consumată în zadar, oboseală constantă.

Pentru ca acest revers al medaliei să fie resimțit într-o măsură cât mai mică, e nevoie să aplicăm câteva trucuri urbane. Iată 5 idei numai bune de pus în practică într-un oraș ca Bucureștiul:

1. Păcălește orele de vârf

Nici noi nu știm exact de ce, dar se pare că traficul nu este la fel în fiecare zi a săptămânii. Cele mai aglomerate sunt zilele de luni și marți, mijlocul săptămânii pare că se normalizează, apoi vineri ”atacă” din nou. Iar intervalele orare în care timpul pare că stă în loc, odată cu șirul nesfârșit de la semafor, sunt 8.00-9.00 și 18.00-19.00.

Poți lua fața valului de dimineață plecând cu jumătate de oră mai devreme de acasă. Dacă vei reuși să faci asta măcar în fiecare zi de luni, vei vedea că începuturile tale de săptămână la birou vor fi mai productive și mai promițătoare. La fel, dacă reușești să ”ciupești” jumătate de oră seara, înainte de ora 18.00, când metroul și șoselele se inundă, poți să te consideri norocos. În acest fel, ai putea câștiga aproximativ o oră în fiecare zi, pe care să o folosești după bunul tău plac.

2. Lasă-ți mașina acasă de două ori pe săptămână

Ai toate motivele să îți lași acasă mașina cât mai des posibil: economisești timp cu găsirea unui loc de parcare, nu ești legat de mașină dacă trebuie să faci mai multe drumuri sau dacă te oprești în oraș cu prietenii la o bere după serviciu, îți aduci o contribuție mică, dar semnificativă, la aerisirea orașului, ești scutit de o porție consistentă de concentrare în trafic, pe care o poți canaliza în eforturi care merită mai multă atenție din partea ta. Nu uita că poți apela oricând la sprijinul Star Taxi în acest sens.

3. Fă-ți cumpărăturile vineri seară

Tendința tuturor este să lase pentru weekend treburile gospodărești, printre care și aprovizionarea. Doar că sâmbăta supermarket-urile sunt mult prea aglomerate. Ajungi să stai la cozi și în final ai sentimentul că îți pierzi ziua. Și chiar așa este. Pentru că poți face acest lucru vineri seara, când magazinele sunt goale.

Pregătește-ți din timp lista de cumpărături și mergi la fix, fără să pierzi vremea printre rafturi, neștiind dacă ai sau nu nevoie de ceva. Iar dacă lista e lungă și plasele se îngreunează prea tare, cheamă un taxi în ajutor.

4. Mergi la sală duminică seara

Ți-ai făcut la începutul anului un abonament la sală, care te menține încă motivat? Dar parcă îți dispare cheful când vezi că la vestiare abia mai prinzi un dulap liber, dacă mergi luni, miercuri și vineri, așa cum ți-ai propus.

Poate că nu ar strica să schimbi puțin rutina ta de sport. În weekend, în special duminică după-amiază și seara, sala e aproape liberă. Astfel, în loc să pleci enervat de acolo, pleci cu adevărat mulțumit de efortul pe care l-ai depus în timpul antrenamentului. Este cel mai bun mod de a încheia o săptămână și de a-ți reîncărca bateriile.

5. Bucură-te de oraș în weekend

Poate că în timpul săptămânii ți se pare că trăiești într-un oraș sufocat de mașini. Dar nu uita că în weekend Bucureștiul redevine prietenos. Mașinile dispar, claxoanele nu se mai aud, la semafor prinzi des verde. Tot traficul și toată aglomerația se evaporă, iar orașul te îndeamnă să îl descoperi.

Bucură-te de străzile cu un aer boem din cartierul Cotroceni sau de casele deosebit de elegante din Primăverii și Dorobanți, de vitrinele dichisite și de clădirile impunătoare de pe Calea Victoriei! Străbate străzile în plimbări lungi și, când ai obosit, privește arhitectura de pe bancheta unui taxi. Să fii turist în propriul oraș este cea mai simplă cale de a învăța să îl apreciezi mai mult.