Se spune adesea că Bucureştiul este un oraş aglomerat și lipsit de culoare, dar se mai spune și că, dacă ai răbdare să îl descoperi, te va cuceri iremediabil.

Noi îţi propunem să descoperi farmecul Capitalei într-un mod diferit: străbătând cele mai frumoase artere, pe bancheta unui taxi și cu ochii pe geam.

Programează-ți o plimbare într-o după-amiază de duminică, atunci când străzile sunt libere, și uită de telefon pentru câteva ore. După ce vei parcurge traseul sugerat de noi, vei dori cu siguranță să rezervi încă o zi, pentru a te bucura din plin de fiecare bucățică urbană plină de istorie pe lângă care ai trecut.

Imaginează-ți că ești pentru prima oară în București

După părerea noastră, cel mai potrivit punct de plecare este Piaţa Presei. Cheamă un taxi prin aplicație, fă-te comod și pornește într-o incursiune ieșită din comun! Imaginează-ți că ești pentru prima oară în București și uită de prejudecățile care trenează în jurul orașului. Și nu uita să îi spui șoferului să conducă mai încet, pentru că nu te grăbești nicăieri.

Treci pe lângă Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, o colecție de bijuterii arhitecturale în aer liber, lasă în urmă impunătorul Arc de Triumf și îndreaptă-te spre Piața Victoriei, unde în dreapta va apărea maiestuos Muzeul Țăranului Român, un loc plin de istorie și în același timp efervescent, datorită evenimentelor culturale care atrag ca un magnet vizitatori de toate vârstele.

Arcul de Triumf

Când ai ajuns aici, promite-ți în gând că vei merge în curând la Muzeul Antipa și că nu vei aștepta Noaptea Muzeelor pentru a-ți oferi din nou bucuria copilăriei. Intră apoi pe Calea Victoriei şi descoperă frumusețea străzii care se numea cândva Podul Mogoşoaiei, prima stradă pavată din România.

În drumul spre Piaţa Revoluţiei, vei vedea sediul Academiei Române, Muzeul George Enescu şi Casa Vernescu, gazda unui restaurant de o eleganță nemaiîntâlnită în București.

De ce merită să faci un popas în Piața Revoluției

Ia o pauză în Piaţa Revoluţiei pentru a privi îndeaproape Ateneul Român. Atunci când a fost construit, în parte datorită fiecărui ”leu pentru Ateneu” obținut de la contemporani, Ateneul era la marginea Bucureştiului, iar doamnele vremii se plângeau că este prea departe.

Peste drum, descoperă unul din cele mai valoroase monumente ale oraşului de la sfârşitul perioadei brâncoveneşti, Biserica Kretzulescu. Admiră eleganţa barocă a Palatului Regal, ce găzduiește Muzeul Național de Artă al României, statuia ecvestră din bronz a lui Carol  I, care are o poveste interesantă, plină de peripeții, şi Biblioteca Centrală Universitară.

Ateneul Român

Întoarce-ţi privirea spre clădirea Uniunii Arhitecţilor, care te va hipnotiza pentru un moment, datorită stilurilor arhitecturale aparent divergente. Comandă apoi un alt taxi şi continuă-ţi drumul, trecând pe lângă Palatul Telefoanelor, cândva cea mai înaltă clădire din Bucureşti.

Când ajungi la Capşa, aminteşte-ţi de perioada sa de glorie, de generaţia de scriitori care se duelau aici într-o manieră memorabilă. Din această atmosferă de la Capşa s-au născut versurile celebre ale poetului Nicolae Crevedia: „La Capșa, unde vin toți seniorii/ Local cu două mari despărțituri:/ Într-una se mănâncă prăjituri,/ Într-una se mănâncă scriitorii”.

Gustă din efervescența Centrului Vechi

Imediat, pe partea dreaptă, poți admira eleganţa Cercului Militar Naţional, apoi nu va trece mult până vei ajunge la Palatul CEC, sediul primei bănci a ţării.

Centrul Vechi București

Ia o pauză de prânz la unul din numeroasele localuri care se întrec în design din Centrul Vechi, dar nu înainte de a trece prin pasajul Macca – Villacrosse, unul dintre simbolurile oraşului vechi.

Palatul Parlamentului

După această pauză, cheamă din nou un taxi şi mergi tot pe Calea Victoriei, până la Palatul Parlamentului. După ce treci în revistă toate recordurile acestei clădiri (cea mai mare, cea mai grea, cea mai scumpă clădire administrativă), mergi până în Piaţa Unirii, iar de acolo spre Universitate.

Află mai multe despre istoria orașului în Piața Universității

Coboară din taxi în dreptul Spitalului Colţea, primul spital din Bucureşti, care, de când a fost renovat, a adus un alt aer Pieței Universității. Peste drum este Palatul Suţu, o clădire care a dominat centrul orașului timp de zeci de ani. Descoperă aici istoria tumultuoasă a clădirii, dar și expoziții dedicate istoriei Bucureștiului.

Spitalul Coltea

După un astfel de tur, în care ai văzut o parte din București cu alți ochi, interesul tău pentru orașul în care trăiești va fi cu siguranță mai mare, pentru că îți vei da seama că merită mai multă atenție din partea ta. Și, poate că într-un weekend viitor îți vei scoate prietenii la plimbare. Fii ghidul lor pentru o zi! Veți petrece timp de calitate și toată lumea va avea de câștigat: și voi, și orașul.